Banner

Bedrijfsbezoek Frisia Zout

Bedrijfsbezoek Frisia Zout

Ruim dertig leden van JNO brachten op 23 april jl. een bezoek aan Frisia Zout in Harlingen. Dit mijnbouwbedrijf is één van de belangrijke Europese zoutproducenten en produceert jaarlijks circa één miljoen ton kwalitatief hoogwaardig zout. Van JNO-lid Wilma van Dijk, manager Supply Chain & Controlling bij Frisia Zout, kregen de deelnemers een uniek kijkje in de keuken van dit toonaangevende bedrijf in Friesland. 

In de bedrijfspresentatie, verzorgd door Wilma, werd onder meer ingegaan op de technische kant van de zoutwinning. Zo wordt het zout op drie kilometer diepte gewonnen door middel van oplosmijnbouw. Door het pompen van water in de diepe, ondergrondse zoutlaag wordt het zout opgelost en in deze samenstelling, pekel genaamd, via een leiding naar de fabriek getransporteerd. Daar wordt het vervolgens het zout geproduceerd en verkocht voor gebruik in de chemie, (dier)voeding, waterbehandeling en wegenzout.

Daarna werden de deelnemers, in groepjes, rondgeleid door de fabriek. Zo konden we een kijkje nemen bij het pekelbassin, zagen we hoe de pekel wordt gekristalliseerd en vervolgens wordt verwerkt in tal van producten zoals wateronthardingstabletten en likstenen. Indrukwekkend om te zien was de enorme berg zout - die bovendien constant werd aangevuld - in een van de fabriekshallen. Met veel belangstelling werd er rondgekeken en er werden ook vooral veel vragen gesteld, zowel over het technische proces als over bijvoorbeeld de gang van zaken rondom vergunningen en wetgeving. Al met al een zeer inspirerend en geslaagd bezoek!

Meer foto's van dit bezoek vind je op onze Facebookpagina