Banner

Bedrijfsbezoek: Vliegbasis Leeuwarden

Bedrijfsbezoek: Vliegbasis Leeuwarden

Ruim 40 JNO'ers brachten op 17 november een spectaculair bedrijfsbezoek aan de Vliegbasis Leeuwarden, één van de twee 'main operating bases' (MOB) van het Commando Luchtstrijdkrachten van het Ministerie van Defensie. Ze kregen daar een uniek kijkje achter de schermen bij de Vliegbasis. 

Op de Vliegbasis Leeuwarden zijn momenteel zo'n 800 militairen en burgers werkzaam in de vliegoperatien, onderhoud, logistiek en ondersteuning. Tijdens het bezoek werd onder meer ingegaan op het nieuwe toekomstperspectief voor de Vliegbasis. Zo is het de ambitie om de organisatie minder top-down in te richten. Dat is een hele uitdaging voor de Vliegbasis Leeuwarden, die van oudsher een strikte hierarchie kent. Verder werden er door de deelnemers tal van vragen afgevuurd op majoor Martijn Elferink, onze gastheer van de avond en dat zorgde voor een dynamische inleiding. 

Daarnaast is vliegbasis Leeuwarden de thuisbasis van de F16's. In één van de hangers hadden we de gelegenheid een aantal kisten van dichtbij te bekijken en kregen we een uitgebreide toelichting op de werking van de schietstoel, de motoren en konden we een kijkje nemen bij de verschillende soorten bewapening. Een ritje naar/over de startbaan stond ook op het programma, waarbij er pal voor onze neus een drietal F-16's met afterburn het luchtruim kozen. 

Na het inhoudelijke programma was er nog genoeg om over na te praten en bij de borrel bleven veel JNO'ers dan ook nog lang hangen om te netwerken en alle indrukken van de avond nogmaals de revue te laten passeren.