Banner

Groninger Forum

Groninger Forum

Het Forum in Groningen; de één vindt het een mooi project, een ander vindt het niet bij en in Groningen passen. Feit is dat het er komt. Hoe gaat zo'n bouwproces van jaren eigenlijk in z'n werk? Wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe ga je om met onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de verplichting om aardbevingsbestendig te gaan bouwen? En, ook niet onbelangrijk, wat is er straks allemaal te doen in het Forum? Vragen die beantwoord zullen worden tijdens het bezoek aan het Groninger Forum. JNO zal tijdens dit bezoek worden rondgeleid langs de bouwlocatie. 

Het Groninger Forum; de één vindt het een mooi project en een ander vindt het niet bij en in Groningen passen. Dat het Forum veel stof doet opwaaien, heeft ook Dirk Nijdam ervaren. "Alleen het ontwerp was al onderwerp van discussie. Veel mensen vinden dat het Forum de Martinitoren overschaduwt. Daarnaast wordt ook kritisch gekeken naar de invulling van het gebouw." In de drie jaar dat Nijdam directeur is, heeft hij dan ook vooral geprobeerd om de invulling van het Forum verder te concretiseren. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om het gebouw beter te positioneren en inzichtelijk te maken wat mensen met en in het Forum kunnen doen. Dit alles gebeurt onder de paraplu 'Welkom in de wereld van nu.'

Ontmoetingsplek

"Het Forum moet een ontmoetingsplek worden," aldus Nijdam. "We willen in het Forum laten zien wat er in de stad én in de wereld gebeurt. Daarbij hopen we dat bezoekers van het forum 'stiekem' ook iets leren. Mensen komt in de eerste plaats vooral voor fun en vermaak, maar het zou mooi zijn als ze dan, als bijvangst, ook wat leren, bijvoorbeeld door toch die ene expositie mee te pakken. Ontmoeten, leren, inspireren en vermaak zijn de sleutelwoorden." Daarbij moet het Forum bovenal breed toegankelijk worden. Daarom is een groot deel van het gebouw open van opzet en kunnen bezoekers hier gratis naar binnen. Daarnaast is er ruimte voor een aantal musea (o.a. het Stripmuseum), een bioscoop en debatcentrum.

Naast de invulling, heeft ook de bouw zelf flink wat voeten in de aarde. Rond de bouw van het Forum was in de stad al veel te doen geweest voor de grond bij Huizinghe beefde. Nijdam: "Je denkt op een gegeven moment dat je alles wel gezien en meegemaakt hebt. Maar ineens moesten we ook nadenken over de aardbevingsproblematiek. We moesten aardbevingsveilig gaan bouwen en dat betekende de sloop van een deel van het Forum." Inmiddels is de bouw weer begonnen, zoals de aanwezige JNO'ers met eigen ogen konden zien tijdens een rondleiding langs de bouwplaats. Het Groninger Forum hoopt in het voorjaar van 2019 haar deuren te mogen openen voor het publiek. 

Een terugblik in beeld vind je op onze Facebookpagina