Banner

Jungunternehmeraustausch

Jungunternehmeraustausch

Op zoek naar nieuwe afzetmarkten, nieuwe samenwerkingen en grensoverschrijdende mogelijkheden; met dat doel reisden ruim 25 JNO-leden op 24 maart jl. af naar Duitsland. Bij Jansen Tore in Surwold stond een ontmoeting met collega-ondernemers van de Wirtschaftsjunioren Emsland - Grafschaft Bentheim op het programma, oftewel een Jungunternehmeraustausch. 

Aan het begin van de middag vertrok de bus met deelnemers richting Surwold. Uiteraard werd er tijdens de busrit al ruimschoots van de gelegenheid gebruikt gemaakt om elkaar (beter) te leren kennen. Daarnaast deelden een aantal JNO-leden alvast hun ervaringen met het zakendoen in Duitsland. Uiteraard kwamen de Duitse Gründlichkeit en de formele omgang aan bod, maar er werd ook stilgestaan bij de manier waarop je relaties met bijvoorbeeld leveranciers goed onderhoudt.

Gemütlich

Eenmaal aangekomen bij Jansen Tore in Surwold werd de bijeenkomst afgetrapt door Sandra Jansen (namens de Wirtschaftsjunioren) en JNO-voorzitter Keimpe Postema. De sfeer was verre van formeel, maar eigenlijk direct 'gemütlich.' Net als bij JNO gaat het er bij de Wirtschaftsjunioren informeel aan toe. Na een kort welkom, was het woord aan Dolf Vogd, honorair consul van Duitsland in Noord-Nederland. Hij benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen Noord-Nederland en de Emsland-regio. Volgens Vogd hoeven beide regio's niet veel te verwachten van de landelijke politiek, maar ligt er wel een kans door bijvoorbeeld gezamenlijk op te trekken richting Brussel. "Niet met de ruggen naar elkaar toe staan, maar elkaar versterken," aldus Vogd.

Uiteraard was er tijdens de bijeenkomst ook de gelegenheid om de indrukwekkende fabriek van Jansen Tore te bezichtigen. Bedrijfsleider Britta de Groot deed tijdens haar presentatie de geschiedenis van dit familiebedrijf uit de doeken, waarna we een kijkje konden nemen in de fabriek waar branddeuren en innovatieve maatwerkoplossingen worden geproduceerd.

Tot slot stond er nog een Business-Speeddate op het programma. De gesprekken gingen geanimeerd verder waar ze eerder gestopt waren en er werden tal van nieuwe, waardevolle contacten gelegd. Na de borrel was het al snel tijd om weer in de bus te stappen, maar niet voordat we de Wirtschaftsjunioren hadden uitgenodigd om de volgende Austausch bij ons in Noord-Nederland te organiseren. En die uitnodiging werd met veel enthousiasme ontvangen.

Meer foto's van dit bezoek vind je op Facebook.