Banner

College Tour: Erben Wennemars

College Tour: Erben Wennemars

Ondernemen is topsport en vice versa. Om de concurrentie te verslaan heb je doorzettingsvermogen, strategie, tactiek en lef nodig. Op 17 februari organiseerde JNO, in samenwerking met Randstad en Sportstad Heerenveen, een College Tour met meervoudig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars. Onder leiding van host Gijs Nillessen kregen de JNO-leden de gelegenheid hun prangende vragen aan Wennemars te stellen. De roes van het winnen, de pijn van het verliezen, het opzoeken van grenzen - allemaal zaken die zowel een topsporter als een ondernemer niet vreemd zijn - kwamen tijdens deze middag uitgebreid aan bod. 

Eén bonk energie, snel pratend en met drukke handgebaren; Wennemars beantwoordde vol vuur de vele vragen van de massaal aanwezige JNO-leden. Over het opzoeken van grenzen zei hij bijvoorbeeld: "Ik heb alle denkbare grenzen overschreden, maar wel altijd binnen bepaalde kaders. Je grenzen over gaan hoort bij de topsport en ook bij ondernemerschap, maar er zijn ook altijd grenzen waar je verre van moet blijven. In de sport is dat bijvoorbeeld doping. Ik vind het belangrijk om altijd mijn eigen kernwaarden te bewaken. En daarbinnen doe ik alles om te winnen."

Willen winnen

De wil om te winnen, nog zoiets dat topsporters en ondernemers gemeen hebben. Maar wat houdt winnen eigenlijk in? Wennemars: "In de topsport betekent dat dat als jij wint ieder ander verliest, heel eendimensionaal. Bij bedrijven heb je al wat meer opties. Je kunt je op verschillende terreinen van de concurrentie onderscheiden." Belangrijke parallel tussen topsport en ondernemerschap is daarbij dat het altijd de mensen zijn die het verschil maken. "Je bent succesvol als je plezier hebt in datgene wat je doet. Het verschil tussen winst en verlies zit hem in emotie, passie, inspiratie. Kortom, in de mensen." Of Wennemars zichzelf tijdens zijn hoogtijdagen bewust was van alles wat hij teweeg bracht? "Absoluut, maar eigenlijk kwam dat vooral door de dingen die niet goed gingen. Dat het niet altijd goed ging, was juist mooi. Dat brengt je bij de kern en geeft je inzicht in waar je voor werkt. Mijn grootste groei maakte ik op dat soort momenten door."

Offers brengen

Zowel in de topsport als het ondernemerschap lijkt het brengen van offers om je doel te bereiken noodzakelijk. Met zijn no-nonsense antwoord op de vraag naar het grootste offer dat hij moest brengen, krijgt Wennemars de lachers op zijn hand: "Offers brengen is natuurlijk geen doel op zich. Je laat je bedrijf ook niet expres drie keer failliet gaan, omdat je daar zoveel van leert. Je moet er gewoon alles voor doen." Uiteraard ontkent Wennemars niet dat hij een ander leven heeft gehad door zijn topsportcarrière. "Maar het heeft me meer gebracht dan gekost. Door topsport leer je denken in mogelijkheden, je leert winnen én verliezen. Het heeft me een rijker mens gemaakt."

Hoewel Wennemars nog altijd op het ijs te vinden is, heeft hij zijn topsportcarrière inmiddels beëindigd. "Het was heel simpel, ik werd te oud. En natuurlijk is dat moeilijk om los te laten, maar het gaat in gradaties. Je moet je kwaliteiten als sporter op een andere manier gaan inzetten en dat is een zoektocht." Daarnaast geeft Wennemars aan nu meer bezig te zijn met balans in zijn leven. "Vroeger was alles heel zwart-wit, je wilde gewoon winnen. Gelukkig zijn? Wat een geneuzel. Hupsakee, winnen! Nu ben ik meer bezig met het doen van de goede dingen. En dat is een heel nieuwe uitdaging. Maar ik heb nog altijd de droom om te winnen. Een 500 meter win ik niet meer, maar als die Elfstedentocht er nog komt..." 

Meer foto's vind je op Facebook