Banner

Screw Up Noon

Screw Up Noon

Tijdens de JNO Screw Up Noon op 15 maart stonden dit keer niet de succesverhalen centraal, maar vertelden Johan de Jong, directeur van thuiszorgorganisatie PartiCura, en Alfred Koop, mede-eigenaar van Watter BV, open over hun zakelijke missers en wat ze daarvan hebben geleerd. De middag werd begeleid door Aqil Radjab, auteur van het boek 'De slechtste ondernemer ooit.' 

Fouten maken is menselijk en dus niets om je voor te schamen. Toch heerst er in Nederland een bepaalde angst om te falen. Al van jongs af aan ligt de nadruk op presteren en wordt de lat hoog gelegd. Dat maakt dat missers, fouten en mislukkingen een beetje in de taboesfeer zijn komen te liggen. En dat terwijl je het leven onmogelijk foutloos kunt leven. "Je kunt in elke rol falen. Je kunt in zakelijk opzicht de mist ingaan, maar ook als echtgenoot, ouder of vrijwilliger maak je fouten," aldus dagvoorzitter Aqil Radjab.' Hij vervolgt: "En preventief falen - helemaal niets doen om fouten te voorkomen - is al helemaal geen optie. Sterker nog, misschien is dat pas echt falen! Je moet niet krampachtig proberen om geen fouten te maken. Het gaat er om wat je met je fouten doet. Wat leer je ervan?"

Luister naar je buik

Dat je veel van je fouten kunt leren, was ook de rode draad in de faalverhalen van Johan de Jong en Alfred Koop. Zij vertelden open over hun missers, wat ze daarvan leerden en wat het effect was op hun manier van ondernemen. De verhalen riepen veel vragen op bij de aanwezige JNO'ers, die de sprekers allemaal uitgebreid beantwoordden. Na deze oprechte verhalen bracht dagvoorzitter Aqil Radjab de zaal letterlijk in beweging. Met een aantal oefeningen wist hij treffend duidelijk te maken hoeveel van je acties bepaald worden door vaste patronen, die jezelf hebt aangeleerd. Aqil: "Je doet veel dingen op een bepaalde manier, omdat je denkt dat het zo hoort. Dat loslaten is eng, want dan vergroot je de kans dat het fout gaat. Vaak weet je wel dat je iets anders moet doen, maar doe je het niet omdat je bang bent om te falen. Je hoofd (ratio) en hart (emotie) proberen je tegen te houden, maar je voelt het ongemak met de bestaande situatie in je buik. Luister altijd naar je buik. En eigenlijk gun ik jullie allemaal gewoon een enorme fuck-up… Maar alleen als je er vervolgens van leert."

Een uitgebreide terugblik (met een samenvatting van de bijdrage van beide sprekers) lees je in de komende editie van NoordNieuws. 

 

Afbeelding van Henk Boomstra