Banner

Thema: financiering

Thema: financiering

Op 19 mei 2015 organiseerde JNO een bijeenkomst die geheel in het teken stond van financiering voor ondernemers. De laatste tijd zijn financieringsvraagstukken van ondernemers veelvuldig in het nieuws en vaak wordt daarbij vooral gefocust op de problemen die men ondervindt bij het aanvragen en verkrijgen van financiering. Te midden van alle negatieve berichtgeving wilde JNO graag een positieve noot laten horen. Daarom was ons uitgangspunt tijdens deze middag: Er is geld zat! Door verschillende experts en ervaringsdeskundigen werd, onder leiding van dagvoorzitter Erik-Jan Kreuze, zowel de vraag- als aanbodkant van financiering belicht. 

De bijeenkomst werd afgetrapt door Maarten Goddijn van Founderz die ons meenam in de veelheid aan financieringsmogelijkheden die er bestaan. Na afloop van zijn inleiding duizelde het de deelnemers. De mogelijkheden leken eindeloos. Daarnaast had Maarten nog een belangrijke tip: soms kun je financieringsvraagstukken ook oplossen door je kosten slim op te vangen, bijvoorbeeld door leasing van machines of vooruitbetalingen door klanten. Het is dus ook zaak om eerst te kijken of je überhaupt een financieringsbehoefte hebt.

Maarten maakte op overtuigende wijze duidelijk hoeveel mogelijkheden er zijn, maar hoe weet je vervolgens waar je moet aankloppen met jouw vraagstuk? Hester Joustra van VNO-NCW MKB Noord gaf een toelichting op de Ondernemerskredietdesk die ondernemers helpt bij het vinden van de juiste vorm van financiering (www.ondernemerskredietdesk.nl). Vervolgens vertelden Dorothea Piek (Opgeweckt Noord) en Peter van Eijl (Doppio Espresso) over de manier waarop zij een recent financieringsvraagstuk hadden opgelost. Ook deelden zij tips en trucs met de deelnemers.

Toekennen van financiering

Daarna was het tijd om de aanbodkant van financiering onder de loep te nemen. Tijdens de interactieve break werden de deelnemers uitgedaagd om zich te verplaatsen in de huid van een investeerder; wat zou voor hen het doorslaggevende criterium zijn als ze €250.000,- zouden mogen investeren? Via Twitter werden er tal van criteria doorgegeven. In een vraaggesprek met drie aanbieders van financiering, Jan Feenstra (Rabobank), Geert Buiter (NOM) en Dirkjan Takke (NLinvesteert) werd hier vervolgens dieper op in gegaan. Daaruit bleek onder meer dat de ondernemer minstens net zo belangrijk is als het ondernemingsplan. Daarnaast zijn coachbaarheid van de ondernemer, kennis van de markt en commercieel inzicht belangrijke criteria bij het toekennen van financiering.

Na dit dynamische programma, met veel vragen uit de zaal, was er uiteraard gelegenheid om na te praten bij de borrel. Dat de bijeenkomst genoeg gespreksstof had opgeleverd, bleek wel uit het feit dat het nog lang druk en gezellig was in het Van Swinderen Huys. 

 

Meer foto's van deze bijeenkomst vind je op Facebook